Bezoek Siaya - Reisverslag uit Diani Beach, Kenia van Arnold - WaarBenJij.nu Bezoek Siaya - Reisverslag uit Diani Beach, Kenia van Arnold - WaarBenJij.nu

Bezoek Siaya

Door: Francisca

Blijf op de hoogte en volg Arnold

17 Februari 2019 | Kenia, Diani Beach

Op vrijdag 25 januari gingen wij met chauffeur Eddy en Zuster Monica op bezoek naar Siaya om weduwe Joyce op te zoeken.
Bij Joyce schonken we 2 jaar geleden koe Mieke en stier Wil van het Kerstkado ( geld )van de kinderen van mijn klasgenoot Mieke .
> Haar overleden ( door een motorongeluk ) man was de broer van de zuster.
> We kochten eerst in de supermarkt in Kisumu , waar we verbleven, levensmiddelen voor haar.
> Zr. Monica had haar gevraagd wat ze voor het geld door Mieke geschonken wilde hebben en Joyce had haar dat telefonisch doorgegeven.
> We kochten van dit geld ook nog een grote thermoskan voor de melkthee die ze graag drinken en 12 nieuwe porseleinen theebekers.
> Na een rit over een vrij slechte weg kwamen we na 1 uur en 3 kwartier bij het huis aan. Zr Monica is daar ook geboren;
> het stuk grond was van haar ouders en de man van Joyce heeft daar hun huis op gebouwd.
> We hadden al eerder van de zuster gehoord dat de stier Wil overleden was aan longproblemen. Maar koe Mieke liep er tevreden te grazen.
> De jongste dochter Sylvia was thuis en ook de oudste : Lucy Mitchelle en samen met moeder Joyce pakten ze de dozen uit.
> Joyce vertelde later dat Lucy M thuis was omdat ze eerst haar certificaat moet betalen alvorens ze naar de volgende school kan gaan.
> Toen de lunch werd opgediend, bestaande uit ugali, kip en groenten sukumawiki ( soort spinazie )kwam dochter Monica uit school...6 km. verderop.
> Zij at mee en na nog even bij ons gezeten te hebben moest ze de 6 km naar school weer afleggen...uiteraard te voet.
> Maar lopen zijn ze daar wel gewend, om water te halen lopen ze nog verder naar de bron..ik begreep ruim 10 km.
> Dan worden de gele yerrycans gevuld en wordt de kruiwagen gebruikt voor het vervoer.
> De huiskamer is best ruim en redelijk koel...het eetgedeelte grenst eraan vast met grote eettafel
> De opening in de muur wordt als doorgeefluik gebruikt naar de keuken met kastjes en spullen.
> De keuken zelf is buiten tussen 4 muren waar het eten bereid wordt op een vuurtje van hout en houtskool.
> Van het toilet , waar ik na 1 liter water drinken in de auto echt naar toe moest, heb ik een foto mogen maken...het was er heel schoon ..gelukkig!
> Verder maakte ik foto's voor jullie van de 3 slaapruimtes...zoek de kip op het stapelbed!!
> De badkamer is een kleine ruimte met afvoergat in de vloer...het water komt uit de yerrycans en de slipjes hingen er ook te drogen.
> Wel hebben ze een solarinstallatie aangeschaft...de kinderen gingen steeds bij anderen t.v. kijken.
> Met behulp van deze solar hebben ze nu 3 lampen in 3 verschillende ruimtes, een t.v. een oplader voor de telefoontjes en een flashlight.
> Deze kunnen ze dan mee naar buiten en naar het toilet nemen.
> De foto's die ik bij ga voegen geven een beetje een beeld bij mijn verhaal...
> Ze zijn Mieke erg dankbaar voor de hulp en ze hopen dat ook zij eens bij hen op bezoek komt.. van harte welkom...!
> Salimia: Arnold en Francien